Belgrade Events

/   belgradevents.com   / Srpski  

2019-10-09 19:06:04

Najveću podršku onlajn zajednice, koja je glasala na Superste.net portalu, Fejsbuk i Tviter stranici dobio je projekat Mladi hoće u pozorište , nastao na ideji da se mladima iz Novog Sada i okoline na kreativan način - kroz diskusije, radionice i podkast emisije - približi pozorište, ali i da se čuje njihov glas u vezi sa tim kakvi pozorišni sadržaji su im potrebni.

Iako u okviru redovne nastave mladi posećuju pozorište, sa njima se retko kad diskutuje o tome šta bi želeli da gledaju tamo, kao i o porukama koje predstave koje gledaju žele da prenesu. U takvim okolnostima i ne čudi što im ova umetnička forma nije dovoljno zanimljiva. Želimo da kroz ovaj projekat mladima ukažemo na to da je pozorišna umetnost i danas relevantna i za njih veoma važna, kao i da zajedno sa njima promislimo o tome kako treba da izgleda pozorište 21. veka, koje će mladi zapravo želeti da posećuju,“ naglasila je Nedeljka Borojević, autorka projekta.

Superste Kroz Superste program, od 2015. godine na konkurse se do sada prijavilo više od 530 projekata mladih iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Kao rezultat toga, 86 inovativnih inicijativa mladih iz 20 gradova širom Srbije imalo je priliku da se pokrene i pomogne lokalnoj zajednici. Erste Banka je za podršku društveno odgovornim zamislim mladih obezbedila fond od više od 30 miliona dinara.

Sa pojmom i principima cirkularne ekonomije decu će upoznati serijal Skitajući sa Dunjom . Projekat Microzord orijentisan je na učenike viših razreda osnovne škole, a podrazumeva izradu edukativnog seta za robotiku i online kurs kroz koji će oni naučiti da programiraju, upoznati se sa osnovama elektronike i na kraju sklopiti robota na kome će nastaviti da uče.

Jedan od pobedničkih projekata je i  M.art , čiji je clij da se oslikavanjem murala u zdravstvenim institucijama poboljša stanje ovih ustanova i pacijentima i njihovim bližnjima pruži podrška u procesu lečenja, vodeći se time da vizuelna umetnost poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa. Takođe je nagrađen i projekat Sa Alchajmerom na ti , koji je usmeren na edukaciju u oblasti zdravstva.

Među pobednicima se našao i projekat Blok Profil Arhiva sećanja Novog Beograda , koji je pokrenut sa ciljem da sačuva sećanja muzičara, umetnika, arhitekata, akademika i gradskih ličnosti iz Novog Beograda kroz digitalnu arhivu uspomena, anegdota i važnih momenata.

Projekat Teatar kulturne razmene , čiji je pokretač Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niš, takođe se našao među pobednicima, a fokusiran je na uključivanje zajednice gluvih i nagluvih osoba u svet pozorišta, kroz produkciju predstave Prvobitni instinkt .

Podršku je dobila još jedna inicijativa iz Niša - projekat Pick And Choose , u okviru kog će srednjoškolci ići u organizovane posete kompanijama, u skladu sa svojim interesovanjima, upoznajući se sa radom zaposlenih u različitim sektorima, kako bi stekli praktično znanje.

Čak četiri nagrađena projekta posvećena su inovativnoj edukaciji dece, sa ciljem da kod njih razviju istraživački duh i kritičko mišljenje. Trag po Trag je igra za razvijanje kreativnosti, kritičkog mišljenja i logike kod dece,

Zasnovana na ideji da razbije predrasude prema slepim i slabovidim osobama, igrica Zoundark razvijana je kao audio igra koju oni mogu da igraju uz pomoć tastature, mobilnog telefona i džojstika, a u razvijanju korisničkog iskustva akcenat je stavljen na zvučne efekte.

Pozorišna predstava Sinbadova putovanja kroz spoj plesa, muzike, glume i akrobatike, u Srbiji dovodi Stomp performans – jedinstvenu kombinaciju ritma, pokreta tela i humora, sa ciljem da kroz umetničku formu decu upozna sa važnim društvenim temama.

Više informacija o svakom pobedničkom projektu možete pronaći na platformi   Superste.net.


rtv.rs Javna Medijska Ustanova Jmu Radio-televizija Vojvodine
kroz superste novog projekat sada mladi najboljima programu pozorite koji mladih ciljemUser comments